Okres wiosenno-letni to dla wielu czas grillowania. Jak wiadomo, posiłki spożywane na świeżym powietrzu zwiększają apetyt i wyostrzają smak potraw. Poza tym, grillowane dania zawierają znacznie mniej tłuszczu niż te przyrządzane w tradycyjny sposób – w panierce, smażone na tłuszczu. Co nadaje się na grilla? W zasadzie wszystko, począwszy od mięsa, ryb, kiełbas po chleb czy nawet owoce i warzywa.

Dla wielu grill kojarzy się jedynie z kiełbasą i wędliną. I mimo, że pozornie ich przyrządzanie jest bardzo proste, to jednak są pewne reguły. Kiełbaska musi być uprzednio ponacinana na krzyż oraz posmarowana oliwą wraz z ulubionymi przyprawami.

Biała kiełbasa także powinna być nakłuta w kilku miejscach oraz posmarowana oliwą wraz z przyprawami.

Kaszanka z uwagi na bardzo cienką skórkę powinna pozostać w niezmienionej postaci. Aby podnieść jej smak, można ją obwinąć plasterkami boczku.

Wędlina przed grillowaniem powinna być zamarynowana, zwłaszcza ta o grubych plastrach. Do marynowania wystarczy użyć oleju lub oliwy, soku z cytryny lub białego wina oraz ulubionych przypraw. Dodatkowo, aby zwiększyć jej atrakcyjność, zaleca się podawanie wędlin w towarzystwie ostrych sosów, które wyostrzą bogactwo smaku.

Podobna sytuacja dotyczy grillowanych mięs. Obojętnie jakiego mięska użyjemy, uprzednio powinno zostać zamarynowane. Czas marynowania zależy od rodzaju mięsa, drobiowe potrzebuje kilku godzin, a czerwone około 24 godzin. Wiadomo, że dłużej będą grillować się steki duże i grube, stąd też najlepiej ułożyć je na środku grilla, a te cieńsze po bokach. Aby sprawdzić, czy mięso z kością już jest gotowe, trzeba zwrócić uwagę na klarowność soków wokół kości. W przypadku, gdy będą szkliste, to znaczy, że mięso nadaje się do podania.

W przypadku marynowania, bazę dla mięs drobiowych stanowią świeże zioła, czosnek, jogurt lub miód. Do wieprzowiny idealnie nada się musztarda, jałowiec, kolendra, cebula i również zioła. Wołowina wspaniale będzie komponować się z czerwonym winem z dodatkiem ziół.

Pieczywo obok mięs także może być świetnym dodatkiem do grilla. Jednak z uwagi na fakt, że szybko mogłoby się zwęglić, grillować je trzeba krótko. Świetnie pasuje do masła czosnkowo-ziołowego.